Adictia si stima de sine 

Adictia si stima de sineCuvantul de baza care trebuie discutat cu fiecare persoana indiferent ce problema are este RESPECTUL.

Ce impact are respectul asupra relatiei tale cu ceilalti si mai ales, care este impactul pe care-l are in relatia cu cea mai importanta persoana din viata ta, adica TU.

Cum ai putea sa daruiesti altora ceea ce nu ai reusit sa faci pentru tine insuti? Daca crezi ca nu ar trebui sa faci altora ceea ce nu ti-ar placea ca ei sa iti faca tie, cum poti sa-ti faci tie insuti una ca asta?

Definitia respectului

Respectul reprezinta o “Atitudine sau sentiment de stima, de consideratie sau de pretuire deosebita fata de cineva sau de ceva” (DEX).

Si acum sa adaugam respectul de sine in angrenaj.

Nu te baza pe altcineva sa te faca fericit si sa te simti valoros. Tu esti singurul care poate fi facut responsabil fie pentru fericirea, fie pentru nefericirea ta. Daca nu te poti iubi si nu te poti respecta pe tine insuti – nimeni nu va reusi sa faca asta in locul tau. Accepta felul in care esti – cu bune si cu rele – si schimba la tine ceea ce crezi TU de cuviinta – nu pentru ca cineva doreste sa fii diferit.

 

Aplica respectul de sine in viata ta

Cateva reflectii: este necesar sa ne gandim serios la respect – respectul pe care il avem pentru noi insine si pentru ceilalti. Daca te „complaci” intr-un comportament care poate fi considerat de ceilalti ca fiind dependent, ce parere ai despre propriul tau nivel de respect fata de tine? Si, daca nu te poti respecta pe tine, cum ai putea, cu adevarat, sa ii respecti pe ceilalti?

Fa modificarile de care ai nevoie in viata ta, in primul rand acele schimbari care vizeaza propria persoana. Apoi, fa modificari la nivelul relatiilor pe care le-ai cultivat pana in momentul de fata. Poate este necesara o schimbare cu privire la cercul de amici.

Intoarce-te la definitia din dictionar si intreprinde acele activitati (incepe cu obiective usor de realizat) despre care stii ca te vor face multumit de tine insuti. In plus, valoarea si iubirea de sine sunt doua elemente pe care ti le acorzi doar TU.

In lucrul cu persoanele dependente, o abordare holistica focalizata pe o viata echilibrata precum practica unei igiene mentale, fizice si spirituale este de importanta majora. Punctul de plecare il constituie invatarea respectului de sine, proces absolut necesar pentru cineva care doreste sa traiasca o viata impacata si plina de bucurie, o viata plina de speranta. Fara acest respect de sine, cum am putea sa ne asteptam la respect din partea celorlalti?


PUTINA TEORIE

“Predispozitia pentru evolutia ulterioara a unei dependente se considera ca este legata de dezvoltarea personalitatii copilului, mai ales in primii sase ani de viata. Aceasta este determinata mai ales de catre ca persoanele de referinta (parintii), dar si de alte influente sociale.” (Eberhard Rieth, 1999)

Daca totul incepe din frageda pruncie, copilul-adolescent-adult care nu a reusit sa-si dezvolte o personalitate armonioasa si sa se maturizeze – insemnand dezorientare si instabilitate emotionala in viata, cauzate de carenta valorilor si principiilor – se pierde prin concentrarea sa asupra aspiratiilor de autosatisfacere care devin criteriul suprem al existentei sale. Consecintele sunt distrugerea propriei vieti cu efecte daunatoare asupra celor din jur.

Cu alte cuvinte, este vorba despre ceea ce fondatorul scolii de psihoterapie neoanalitica Harald Schultz defineste a fi cele trei domenii instinctuale de importanta esentiala pentru fiinta umana: satisfacerea nevoilor de a poseda, de a exercita putere si a celor sexuale. Harald Schultz spune: “Este vorba de acele nevoi imperioase carora omul le cade usor victima, in mod instinctiv, spre paguba celorlalti, dar in primul rand spre propria-i paguba… Nu faptul ca aspira, ca iubeste, ca doreste este esentialul, ci faptul ca se pierde, ca devine un viciu ceea ce ar trebui sa fie desfasurarea fireasca a firului vietii…”

Ce se intampla cu noi daca nu integram aceste domenii instinctuale in maturizarea personalitatii?

“O personalitate puternica se manifesta ca atare tocmai prin capacitatea de a controla dorinta de posesie, de exercitare a puterii si a pulsiunilor sexuale. Nu exacerbarea acestor dorinte si indeplinirea lor necontrolata duce la implinirea umana si la consolidarea comunitatii”. Stapanirea de sine, valorile fundamentale care maturizau fiinta umana si care reuseau sa ofere orientare, nu mai reprezinta astazi puncte de referinta pentru foarte multi oameni.

“Unii psihologi vorbesc de doua cauze principale ale esecului: pe de o parte satisfacerea excesiva a nevoilor copilului mic de catre mama sa, astfel incat el este practic rasfatat, ceea ce poate duce la intarzieri in dezvoltarea sa, iar pe de alta parte o educatie prea laxa, care permite copilului orice, astfel incat el nu este confruntat cu niste limite si restrictii care sunt, insa, absolut necesare pentru o dezvoltare armonioasa a personalitatii. La tot mai multi membri ai societatii noastre se pot observa mentalitati si comportamente care denota deficiente ingrijoratoare ale procesului de maturizare”, spune Eberhard Rieth, specialist in domeniul dependentei de alcool.

In lipsa unui exemplu bun si notabil prin care sa invete cum sa relationeze corect si sanatos cu oamenii, prin limite si responsabilitate, persoana cauta sa-si compenseze aceste carente prin intermediul viciilor. Ele ajung sa ii ofere, in cele din urma, singurele clipe de satisfactie si placere, in ciuda aureolei lor iluzorii.

 

Revenind in lumea adictiei, dupa tratamentul adecvat, este important sa adaugam Respectul de Sine in ecuatie. Cat de important este respectul/stima de sine si daca il/o avem? Ati auzit vreodata ca o persoana dependenta sa aiba o imagine de sine sanatoasa (sau respect de sine)?

 

Exercitiu pentru stima de sine

Nu este neaparat necesar fii dependent de substante ca sa faci acest exercitiu. De obicei, o persoana cu o stima de sine scazuta cauta sa-si obtina o minima multumire prin mijloace diferite care difera de la individ la individ.

Du-te la oglinda, priveste persoana pe care o vezi drept in ochi, si observa care sunt reactiile tale imediate. Daca sunt mai putin pozitive, ai o problema cu stima de sine – nu are rost sa negi: fara “daca”, sau “dar…”.

Ce alegi sa faci in legatura cu asta tine strict de tine, dar specialistii spun ca ar fi mai bine sa ceri ajutor. Daca puteai sa rezolvi singur/a problema, o faceai deja! Nu te mai amagi singur/a.

 

Vatamarea emotionala si mentala a „copilului interior”

Gertrude Stein, poet american si scriitor, spunea “Pe interior avem mereu aceeasi varsta”.

Cei mai multi oameni s-au nascut sanatosi din punct de vedere mental si apoi au inceput sa experimenteze viata. La o varsta frageda, fie ne simtim bine cu cine suntem si cu felul in care suntem, fie incepem sa ne simtim vatamati mental si emotional prin intermediul mediului si experientelor noastre.

Daca ai o stima de sine scazuta, cand au fost plantate “semintele” acestei stari? Daca esti cinstit cu tine insuti, probabil ca lucrurile au inceput inca de cand erai copil si nu te simteai 100% confortabil cu tine insuti; acest lucru ti-a cauzat o durere emotionala. Cum se poate scapa, temporar, cel mai bine de durerea emotionala decat prin bautura, droguri, sex, abuz de mancare, jocuri de noroc s.a.m.d.?

Asa cum spunea Stein, pe interior avem mereu aceeasi varsta. Mergem putin mai departe, si in timp ce purtam mereu cu noi acel copil pe interior, DACA luam masurile de rigoare, “copilul interior” poate fi vindecat.

Drumul spre vindecare incepe cu adevarul despre noi insine, acceptand imaginea de sine scazuta ca punct de plecare, si apoi sa avem curaj sa actionam pentru a ne schimba si a ne vindeca. Recuperarea in urma unei dependente incepe prin a face din copilul nostru interior un centru fericit care traieste liber si plin de bucurie.

Acest demers poate fi numit si “gasirea respectului de sine” si “stima pentru tine insuti”. Ele merg simultan. Daca ma iubesc si ma respect, mi-as mai face acele lucruri abuzive pe care le faceam in dependenta activa? As face celor dragi mie ceea ce mi-am facut mie insumi prin viciul meu? Oare mi-as dori ca altcineva sa treaca prin situatia prin care am trecut eu?

Din perspectiva acestei persoane, daca vrei sa fii eliberat de adictii si de comportamente autodistructive, punctul din care sa pornesti este acela in care sa iei masurile necesare ca sa creezi un TU pe care sa-l respecti si pe care sa-l mentii intr-o stima rezonabila de sine.

 

Lasa un comentariu