Acceptarea de sine 

Orice om a fost in situatia de a suferi. Suferinta poate fi provocata de catre oricine si la orice varsta.  Este extrem de importanta acceptarea greselilor si a slabiciunilor omenesti. Daca fiecare om greseste, atunci fiecare raneste o alta fiinta la un moment dat in viata. In acel moment isi doreste iertarea celui pe care l-a facut sa sufere.

De foarte multe ori insa, persoana pe care nu o poate ierta este el insusi. Adesea oamenii simt vinovatia. Aceasta ii macina in interior si ii determina sa ia decizii eronate. Daca cineva nu isi poate acorda iertarea, atunci va actiona din perspectiva omului care face rau, care greseste sau care nu merita sa primeasca, ci merita sa fie pedepsit si sa se descurce in viata fara sprijin din partea celor apropiati.

Cand un om se poate ierta pe sine, atunci va putea sa inteleaga si greselile celorlalti si limitarile lor. Cand un om isi poate accepta slabiciunile si gandurile mai putin placute pe care le are, poate apoi sa schimbe ceva in comportamentul lui.

Lise Bourbeau, in cartea „ Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine”, scria: „Ni se intampla deseori sa spunem: ”Da, inteleg de ce celalalt a actionat asa”, pentru a nu fi necesar sa ne privim pe noi insine si sa ne iertam. Ego-ul nostru incearca astfel sa gaseasca o modalitate rapida de a lasa deoparte situatiile neplacute. Se intampla sa acceptam o situatie sau o persoana fara sa ne fi iertat pe noi insine sau fara sa ne fi acordat dreptul de a-i fi purtat pica celuilalt, sau de a fi inca resentimentari. Acest lucru inseamna „a accepta doar experienta. Si repet: este important sa facem diferenta intre a accepta experienta si a se accepta pe sine.”

O experienta incarcata de greseli ale celorlalti fata de un om, ii arata acestuia ca si el poate gresi fata de cei din jurul lui si de fapt greseste de multe ori in exact acelasi fel in care el este ranit. Lise Bourbeau spunea „ Ti-ai dat seama ca atunci cand acuzi pe cineva de ceva, acea persoana te acuza la randul ei de acelasi lucru?”

O asemenea constientizare poate ajuta un om sa reduca sentimentele negative pe care le poarta celor care i-au gresit si il poate indruma inspre iertare de sine.

Pentru a trece peste situatiile dificile din viata trebuie sa existe mult curaj si multa incredere ca exista un sens al celor intamplate si ca exista raspunsuri la intrebarile care il macina pe omul care cauta sa gaseasca adevarul.

De multe ori vechile rani sunt reaprinse si atunci este nevoie de motivatie si dorinta de a merge mai departe pentru ca „ depinde de fiecare dintre noi sa hotaram sa ne luam viata in propriile maini pentru a deveni stapani pe propria existenta in loc sa lasam ego-ul fiecaruia sa ne controleze viata.”

 

Adaptare dupa “Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” – Lise Bourbeau

Lasa un comentariu