Abordarea diferita in rezolvarea conflictului in cupluIn orice relatie apare o neintelegere, o nemultumire sau o cearta la un moment dat. Este inevitabil sa nu apara pentru ca toti oamenii sunt diferiti, si, deci, au nevoi diferite care trebuie sa fie indeplinite. Femeile si barbatii reactioneaza diferit si nu inteleg intotdeauna nevoile pe care le au cei de sex opus.

Barbatilor le e frica sa auda  „chiar nu te respect”, de aceea de fiecare data cand se intampla sa fie o cearta intr-o familie, ei prefera sa se retraga si sa plece. Le este frica practic sa fie verbalizat ceva ce ei deja simt din partea femeilor de mult timp. Pentru barbati este un lucru groaznic sa auda ca nu sunt respectati, este la fel de dureros ca pentru o femeie care aude ca este respectata, dar nu iubita. Orice femeie in aceasta situatie simte ca isi pierde orice speranta.

 Barbatii, in dorinta lor de a recupera respectul femeilor cu care sunt casatoriti, adopta o atitudine neiubitoate, dura. Recurg practic la senzatia de putere pe care o au pentru a intimida, doar ca femeile nu vor ajunge sa ii respecte, decat daca se vor simti iubite.

Intr-o cearta dintre sot si sotie, o varianta buna de comunicare poate fi aceea a mesajelor de tip „eu” in care cel care vrea sa transmita ca este ranit, nu acuza cealalta persoana, ci spune ca ce anume simte. De exemplu, in loc sa spuna „ tu ma ranesti, nu-ti pasa de mine si de sentimentele mele”, poate sa spuna „ eu ma simt ranit” astfel ca nu exista o acuza clara si cealalta persoana nu va simti nevoia sa se apere de ceea ce a auzit.

O alta varianta care poate ajuta in rezolvarea unui conflict este aceea a recunoasterii partii de vina care ii apartine celui care este suparat in momentul respectiv. Daca unul dintre cei doi a gresit si acea greseala a condus la o cearta mai mare,  amplificata, atunci isi poate recunoaste partea de vina si poate sa continue cu incercarea de a vedea unde a dus si cum a afectat relatia ceea ce a facut.

Niciodata o cearta nu poate sa fie doar din vina cuiva, asa cum adevarul poate fi vazut prin ochii mai multor oameni in mod diferit.  Este desigur, nevoie de curaj si sinceritate intr-o astfel de abordare. Exista intotdeauna riscul ca cealalta persoana sa nu inceteze cearta si cel care este mai descurajat, este chiar cel care a incercat rezolvarea conflictului initial.

Exista o obisnuinta a felului de a reactiona in momentul in care apare o cearta in familie. Pentru a schimba modul de a reactiona, este nevoie de vointa, de cunostinte, de a dori ca acea schimbare sa aiba loc, de motivatia de a merge mai departe chiar si atunci cand lucrurile nu functioneaza cum trebuie de la inceput.

Cand cineva este la inceput, exista sansa sa reuseasca si sa aiba un succes din prima, dar exista si posibiliatea sa nu ajunga in punctul dorit. De aceea este nevoie de perseverenta, de iubire si respect in primul rand pentru sine si apoi si pentru celalalt.

Orice problema de comunicare in cuplu este o responsabilitate a ambilor parteneri, pentru ca fiecare dintre ei contribuie intr-o forma sau alta la acel dezechilibru. De asemenea, orice reusita este a amandurora, pentru ca arata o munca sustinuta din partea lor si in acel moment se pot numi „o echipa” si nu „adversari”.

Oamenii isi arata ca se iubesc in momentul in care depun eforturi pentru imbunatatirea vietii de cuplu, a relationarii in general. Cum certurile sunt inevitabile atunci cand doi oameni locuiesc impreuna, mai ales de multi ani, si efortul de a rezolva problemele cand apare o cearta si schimbarea abordarii unui conflict, este tot o munca de echipa, o munca in doi. Eforturile sunt astfel impartite, dar bucuria este dublata de echilibrul din relatie.

Adaptare dupa „ Dragoste si respect” de E. Eggerichs

 

Lasa un comentariu