Abecedarul actului sexualAbecedarul actului sexualReamintim faptul ca actul sexual nu inseamna dragoste. El poate fi si dragoste, doar atunci cand este umanizat de sentimente.

Confuzia intre iubire si instinctul sexual are loc frecvent in perioada adolescentei, iar fetele sunt cele care traiesc marile deceptii. Este perioada in care inchipuirea se suprapune realitatii. In timpul acuplarii, ea traieste un moment `romantic` si asteapta implinirea unor fapte care se petrec doar in imaginatia ei.

Instinctul sexual la baieti este mai agresiv, este ca o obsesie de care trebuie sa scape, iar pentru ei, de obicei, finalul actului sexual inseamna si sfarsitul acelei pseudorelatii. Pentru fiecare dintre cei doi, dar din motive diferite, „placerea” nu este totala. De cele mai multe ori, exista riscul unor sarcini nedorite pentru fete, transmiterea unor boli venerice sau contactarea HIV pentru amandoi.

Dupa cateva experiente, fetele isi dau seama spre sfarsitul adolescentei, de aceasta neconcordanta dintre dorinta romantica si realitatea imediata si devin mai rezervate in privinta anumitor „propuneri” venite din partea baietilor, cu atat mai mult daca au trecut prin niste suferinte in urma „nesabuintelor” si a credulitatii lor.

Si baietii, spre finalul adolescentei, deja „cunoscatori intr-ale vietii” isi dau seama de importanta sentimentelor si de importanta unei relatii „sigure” care sa previna unele riscuri. „Este varsta cand ordinea in gandire se definitiveaza, iar informatiile din afara sunt receptate mai real”, scrie Dr. Antoaneta Pop in „Sex fara restrictii, dar…”

Prieteniile umanizate de sentiment implica mai putine riscuri atat fiziologice cat si emotionale pentru ca acuplarea nu se consuma „intr-un moment de nebunie” determinat de instinct cand ea se gandeste la „ceva”, iar el la „altceva”.

Prietenia intr-un cuplu este cea care determina vibrarea partenerilor pe aceeasi lungime de unda, in care fiecare cauta sa ofere placere celuilalt. Placerea simtita in momentul acuplarii are alta intensitate, gandurile se contopesc, dar finalul actului sexual nu inseamna un sfarsit, ci poate deveni un preludiu pentru alte imbratisari.

Tensiunea emotionala in cazul fetelor se dezvolta mai lent si ele ajung mai greu la orgasm. Tanarul, pe baza experientei sale si a cunoasterii informatiilor de specialitate despre sexualitate poate contribui la satisfacerea partenerei prin tact si rabdare. Daca fata se afla la primul raport sexual, se impune o grija deosebita fata de ea. Daca acest prim raport se realizeaza cu agresivitate, o va marca afectiv si psihic pentru multi ani, conducand in timp la frigiditate.

Tinerii mai trebuie sa stie ca raporturile sexuale nereusite nu trebuie luate in tragic. Intelegerea oferita reciproc va rezolva problema.

De retinut: viata sexuala inceputa prea devreme imbatraneste. „Toate functiile vitale in plina maturatie sunt lipsite de energia fizica si nervoasa necesare, consumate in actul sexual. S-au constatat frecvente tulburari in dezvoltarea oaselor si a staturii. Contrar unor credinte, amanarea momentului vietii sexuale (abstinenta) nu dauneaza organismului.

Deci, instinctul sexual pus sub control va va aduce satisfactii mai mari si va va feri de o multime de neajunsuri printre care si SIDA (nevindecabila, ducand inevitabil la deces). Daca totusi vreti sa fiti eroii propriei voastre varste, nu ramane decat sa hotarati singuri”.

Atractia sexuala este faza premergatoare actului sexual. Atractia este declansata in primul rand de informatiile captate prin intermediul senzorilor olfactivi, auditivi si vizuali.

Zone erogene la femei: buze, gat,ceafa, urechi, sani, partea inferioara a coapselor, abdomenul, fesele si muntele lui Venus. La nivel genital, zonele care genereaza senzatii erotice intense sunt clitorisul, labiile mici si intrarea in vagin.

Zone erogene la barbati: zona receptiva la stimulii tactili este concentrata in jurul organelor genitale. La nivel genital, zona inferioara a penisului, este cea mai sensibila la excitatii.

Dupa ce s-a stabilit atractia si se da curs actului sexual, atingerea acestor zone (la o persoana normala) declanseaza excitarea si evolutia actului sexual prin acest preludiu. „Astfel, este pregatit contactul sexual (copulatia), care incepe prin patrunderea penisului rigid, in vaginul destins si lubrefiat de secretiile vulvo-vaginale”.

Daca femeia nu prezinta aceste secretii, preludiul trebuie continuat, introducerea penisului in vagin facandu-se doar in stadiul de maxima excitatie a femeii.

In momentul orgasmului, placerea nu este doar fizica, ci si de ordin psihic, pentru ca sistemul nervos central controleaza toate procesele sexual-biologice. Apoi, apare perioada de oboseala numita postludiu. Pentru binele celor doi, aceasta perioada nu trebuie sa imbrace un aspect jignitor, iar partenera sa ramana cu impresia ca a fost doar un instrument al placerii. „Femeia, in timpul copulatiei, acorda mai multa atentie dragostei decat actului sexual, pentru ca viata ei sexuala se desfasoara mai mult pe plan afectiv. Deci, in postludiu, manifestarile afectuoase, mai ales din partea barbatului, sunt absolut necesare pentru implinire. Un astfel de comportament poate pregati o noua acuplare”.

Atunci cand intre cei doi parteneri exista sentimente de iubire si fiecare are cunostinte in plan sexual despre modalitatea de functionare a organismului celuilalt si de raspunsul partenerului la stimuli, contopirea lor poate genera extazul.

 

Cateva notiuni de stiut:

Eupareunia este un act sexual satisfacator pentru ambii parteneri.
Apareunia este imposibilitatea efectuarii actului sexual din cauze diverse: obsezitate, malformatii congenitale sau dobandite la niveul organelor genitale (himen exagerat de gros, penis foarte mic sau foarte mare, etc.).
Dispareunia sau contactul sexual dureros „este prezent la persoane cu afectiuni psihice, cu afectiuni de natura infectioasa […] sau care sufera de boli endocrine, vaginism, frigiditate etc”.

 

Un cuplu deja experimentat si care doreste sa intemeieze o familie are nevoie sa invete anumite deprinderi ca sa poata rezista in timp. Cei care sunt hotarati sa traiasca pana la adanci batraneti impreuna trebuie sa ajunga sa simta „placerea de a oferi placere”. Ei trebuie sa dobandeasca aceasta bucurie de a oferi placere celuilalt atat in activitatile cotidiene cat si in raporturile seuxale. Placerea de a oferi placere poate sa creasca si astfel se instaleaza intre cei doi parteneri un dialog fara cuvinte, mai intens si mai profund decat cel declarativ. Acest dialog „mut” poate fi numit preludiul preludiului actului sexual.

Autoarea scrie: „pentru cupluri deja stabile, in vederea realizarii unui raport sexual ideal, pregatirea nu se face numai inainte de acuplare, dar si in decursul intregii zile, prin fiecare gest sau cuvant. Este de preferat un raport sexual prelungit, decat repetarea lui, mai ales pentru satisfacerea partenerei, care, de altfel, apreciaza mai mult rafinamentul intr-un act sexual, nu numarul contactelor sexuale.

Multe dintre dizarmoniile dintr-un cuplu pot fi corectate numai prin staruinta de care veti da dovada in hotararea de a oferi cu orice pret placere partenerei (partenerului) de viata”.

 

Lasa un comentariu