9 caracteristici ale depresiei



9 caracteristici ale depresieiPersoanele deprimate se simt neajutorate, fara speranta, insignifiante si simt ca propriile vieti le-au scapat de sub control.

Destul de usor de exprimat, dar mult mai greu de tratat si chiar mai greu de suportat. Dar depresia este o afectiune mult mai complexa decat ar crede majoritatea oamenilor. Este mai mult decat “a fi trist” tot timpul si a crede ca viata nu are nici un sens.

In continuare, vom prezenta 9 aspecte fascinante ale depresiei care vor oferi o perspectiva ampla asupra a ceea ce este o afectiune complexa si extreme de des intalnita.

1. Fara teluri specifice

Persoanele depresive au tendinta de a supra-generaliza si abstractiza (“Pentru mine e acelasi lucru, nu-mi pasa…”). De aceea, persoanele deprimate au teluri mult mai generale decat cele care nu sunt deprimate.

Spre exemplu, persoanele deprimate si-ar putea spune: “Vreau sa fiu fericit”, dar asta nu ofera nici o indicatie in privinta modului de atingere a tintei. In contrast, oamenii care nu sunt deprimati, vor avea mai degraba teluri specifice precum: “Voi tine legatura cu familia mea telefonandu-le o data pe saptamana.”

Deoarece sunt precise, telurile specifice pot fi realizate mai usor decat cele generalizate.

2. Ruminatia

Ruminatia este un simptom important al depresiei: atunci cand gandurile deprimante ne vin in minte si persista obsesiv.

Din pacate, nu poti sa-i spui unei persoane deprimate sa inceteze sa mai aiba ganduri deprimante, nu ar avea nici un rost. Pentru ca tratarea simptomelor depresiei consta partial in efortul persoanei respective de a prelua controlului atentiei sale.

O metoda care ar putea ajuta este atentia. Atentia se refera in totalitate la a trai in prezent in loc sa ne concentram pe regretele trecute sau pe grijile care ar putea aparea in viitor. O analiza recenta a 39 de studii despre atentie a aratat faptul ca aceasta poate fi benefica in tratarea depresiei (Hofmann et al., 2010).

 3. Invatarea atentiei de catre copii

Din moment ce atentia este utila in lupta contra depresiei, de ce sa nu o predam copiilor? Un studiu recent a aratat ca predarea in scoli a atentiei reduce posibilitatea aparitiei episoadelor de depresie in viitor (Raes et al, 2013). Daca un copil poate invata sa-si controleze atentia de la o varsta frageda, isi va pastra probabil aceasta abilitate pentru tot restul vietii.

4. Depresia incetoseaza memoria

Unul dintre simptomele mai putin cunoscute ale depresiei consta in efectul advers al acesteia asupra memoriei. De-a lungul anilor, studiile au demonstrate ca oamenii care trec prin depresii au probleme specifice in ceea ce priveste memoria declarativa, si anume memoria lucrurilor concrete precum nume sau locuri ( Porter et al, 2003).

O explicatie partiala al acestui efect consta in faptul ca persoanele deprimate isi pierd abilitatea de a diferentia intre experientele similare. Aceasta reprezinta o noua fateta a tendintei de a supra-generaliza. Depresia incetoseaza si alte tipuri de memorie, inclusiv abilitatea de a-si aminti intelesuri/notiuni sau abilitatea de a se deplasa in spatiu.

5. Realismul depresiv

Exista anumite dovezi care demonstreaza ca o persoana deprimata priveste viata cu mai multa acuratete decat o persoana care nu este deprimata. Aceasta teorie poarta numele de realism depresiv. Persoanele care nu sunt deprimate tind sa fie putin prea optimiste: cred ca au fost mai buni in indeplinirea anumitor sarcini decat au fost in realitate si preconizeaza ca vor avea performante mai bune in viitor.

In contrast, persoanele deprimate isi evalueaza performantele cu mai multa acuratete. Asadar, din unele puncte de vedere, persoanele care trec prin depresii sunt mai realiste.

6. Perceptia exacta a timpului

Un exemplu al acestei exactitati crescute este acela al perceptiei timpului. Un studiu recent a descoperit ca cei deprimati au o perceptie mai exacta asupra timpului decat cei care nu sunt deprimati (Kornbrot et al., 2013).

Explicand rezulatele, Prof. Diana Kornbrot a spus:

“Rezultatele studiului nostru arata ca persoanele deprimate au fost mai exacte in estimarea timpului, in timp ce estimarile persoanelor care nu sunt deprimate au fost supradimensionate. Explicatia ar putea consta in faptul ca persoanele care sufera de o depresie usoara isi concentreaza atentia asupra timpului si nu asupra influentelor exterioare…”

Perceptia exacta a timpului poate sa nu constituie o mare consolare pentru cei deprimati, dar ofera un indiciu despre modul in care este alocata atentia in cadrul depresiei si o explicatie a faptului ca persoanele deprimate spun adesea ca timpul pare sa treaca foarte greu.

7. Sportul trateaza depresia

Este foarte clar ca sportul te face sa te simti mai bine pe o perioada scurta de timp, dar oare poate acesta sa trateze depresia pe termen lung?

O noua analiza a rezultatelor obtinute pe baza a 26 de ani de cercetare arata ca da. Aceste studii sugereaza ca sportul nu numai ca ajuta oamenii sa se simta mai bine pe moment, ci ajuta si in prevenirea viitoarelor episoade de depresie (G. Mammen & G. Faulkner, 2013). Nu este deloc de mirare faptul ca prescrierea exercitiilor a fost ceruta in repetate randuri in tratarea depresiei.

8. Mai multa durere fizica

Se pare ca persoanele care sunt deprimate simt un nivel mai ridicat al durerii fizice. Un studiu recent arata ca cei carora li s-a indus o stare de depresie sunt mai putin capabili sa suporte durerea (Berna et al., 2010). Autorul principal, Dr. Berna a explicat:

“Atunci cand persoanelor sanatoase li s-a indus o stare de tristete prin ganduri negative si muzica deprimanta, am constatat ca creierele lor procesau durerea intr-un mod mai emotional, ceea ce ii facea sa simta durerea ca fiind mai neplacuta”.

9. Modul de gandire

Oamenii cred ca, in general, depresia este cauzata macar in parte de evenimente de viata negative. Este adevarat, insa depresia consta de asemenea si in modul in care oamenii reactioneaza la acele evenimente si, de obicei, la factorii de stres din viata de zi cu zi.

Intr-un studiu, participantii care au avut reactii emotionale importante la evenimente de viata usor signifiante erau mai predispusi spre a fi prezentat simptome ale depresiei in intervalul de 10 ani scurs pana la o noua examinare.

In cercetarea publicata in Jurnalul “Psychological Science”, Susan T. Charles et al, (2013) a analizat reactiile persoanelor la factorii de stres de zi cu zi si rolul pe care le-au avut acestea 10 ani mai tarziu. Participantii la studiu au fost intrebati despre factorii de stres de zi cu zi si, in general, despre modul in care se simteau. Oamenii au raportat ca au parte de aceleasi categorii de factori de stres precum discutiile in contradictoriu, defectarea electrocasnicelor sau faptul ca intarzie la o intalnire. Apoi, zece ani mai tarziu, studiul a fost reluat si au fost intrebati daca s-au tratat in ultimul an pentru anxietate, depresie sau oricare alta problema de ordin emotional.

Rezultatele au aratat ca modul in care oamenii reactioneaza la factorii de stres de zi cu zi mai putin importanti prezic daca ei vor dezvolta probleme de natura psihologica zece ani mai tarziu (de altfel, 1 din 5 persoane a raportat o tulburare).

Avem tendinta de a crede ca depresia este intotdeauna o reactie la un eveniment deosebit de grav/foarte rau si, uneori, este; dar, alteori, este vorba despre toate acele lucruri marunte care se aduna la un loc si care ne pot dobori.

Importanta modului de gandire, la care se adauga predispozitia genetica si conjuncturile, este sprijinita de un alt studiu recent care a aratat ca modul in care oamenii isi percep propriile probleme influenteaza nivelul depresiei prin care treceau (Kinderman et al., 2013).

Autorul principal, Prof. Peter Kinderman, explica:

“De vreme ce nu putem schimba istoricul familiei unei persoane sau experienta sa de viata, este posibil sa ajutam o persoana sa schimbe modul in care gandeste si sa ii prezentam strategii pozitive prin care le-ar putea face fata si care pot ajuta la indepartarea si reducerea nivelului de stres.”

 

Lasa un comentariu