5 sindromuri medicale incredibileViata nu conteneste sa ne surprinda! In lumea medicala exista unele patologii ale caror origine, cauze sau tratamente nu au fost determinate, insa simptomatologia acestor boli a atras in joc multi savanti, fiind fascinanta, aproape mitologica, trista si totusi… prezenta la mai multe persoane de-a lungul istoriei. Pentru ca nu se cunosc exact cauzele si multe au ramas nedeterminate, fiind greu de cercetat datorita incidentei rare, aceste manifestari au fost adunate sub ambigua denumire de “sindrom”.


1. Sinestezia – Vad sunete, aud parfum, miros culori, gust atingeri…

Parca ar fi un joc de cuvinte, si totusi sunt persoane care n-ar minti daca ar afirma toate acestea!

Sinestezia reprezinta un sindrom in care persoanele afectate prezinta doua senzatii in loc de una la acelasi stimul, spre exemplu atunci cand ating un obiect pot simti gust, atunci cand privesc un numar vad o culoare, atunci cand aud un sunet vad culori, atunci cand simt un gust percep atingeri si lista poate continua combinand toate simturile pe care le avem. In general sinestezicii nu asociaza mai mult de doua perceptii pentru acelasi stimul.

La inceput cand s-a vorbit despre posibilitatea reala de a exista aceasta boala cercetatorii, medicii si psihologii au fost destul de sceptici. Ulterior, cand au analizat impulsurile scoartei nervoase la sinestezici au sesizat ca intr-adevar la un singur stimul raspund doua arii de perceptie. Se pare ca mai afectati sunt artistii, in special cei care provin la randul sau din mari familii de artisti (pictori, muzicieni, scriitori, sculptori). Rata incidentei sinestezicilor este de 7 ori mai mare in randul artistilor decat in populatia mai putin… talentata sa spunem.

De asemenea se pare ca orice om este predispus sinesteziei, spre exemplu atunci cand citim o metafora sau cand un miros ne trezeste o amintire, doar ca simturile noastre sunt separate, unul declansandu-l pe celalalt, in lant ci nu simultan. Totusi ramane o enigma, este metafora o forma usoara de sinestezie? Spre exemplu cand vezi un aliment de ce ii simti gustul (sau mirosul)?

Sinestezicii fac deseori astfel de asocieri si ar exista doua teorii care ar duce la aceasta modificare de perceptie: “scurgerea” unor neurotransmitatori dintr-o arie de perceptie in alta sau nefunctionarea unor inhibitori ai acestora. Misterul pare a fi un pic elucidat si se pare ca mai important este al doilea efect manifestat pe inhibitori decat primul. Aceasta concluzie deriva din observarea simptomatologiei la administrarea unor droguri care produc efect sinestezic: LSD sau mescalina de exemplu.

Aceste droguri au o structura chimica similara cu cea a neutransmitatorilor (substantele chimice care fac legatura de la un neuron la altul). Atunci cand un asemenea drog intra in creier neuronii incept sa emita semnale fara sa existe vreun stimul extern real (de aceea produc tot felul de halucinatii). Unele boli mintale precum schizifrenia paranoica au si ele cauze similare: o supraabundenta a neurotransmitatorilor produsi in mod natural de organism. Se pare ca sinestezia se aseamana ca mecanisme cu schizofrenia sau cu producerea halucinatiilor. Este un subiect interesant ce ramane inca in focul cercetarilor. Incidenta sinesteziei fiind mare, 5% din populatia globului.

2. Sindromul cadavrului ambulant

Suna sinistru si totusi sunt persoane care sufera anumite modificari cerebrale mai ales in ariile ce raspund de perceptia de sine. Aceste persoane simt ca au murit deja sau ca anumite componente ale corpului lor au intrat in procesul de putrefactie, ca si-au pierdut organe interne sau ca si-au pierdut sufletul.

Este evident ca undeva exista clar o tulburare in primul rand psihiatrica pentru ca perceptia despre moarte pastreaza notiunile realitatii (sau cel putin a ceea ce am fost invatati sa credem): mortii putrezesc, anumite organe la fel, teoretic oamenii cand mor isi pierd sufletul (nu putem spune cu certitudine ca exista, dar in cultura noastra am invatat despre el) etc. Asadar, acest sindrom are la baza informatii reale, aplicate insa pe omul… nepotrivit. Jules Cotard, un neurolog francez, este cel care a despoerit si descris pentru prima data acest sindrom in 1800.

Este un sindrom ce incadreaza simptome mai largi, de exemplu este descris cazul unui pacient care nu mai manca pentru ca in considerentele lui nu mai avea stomac, alt pacient avea tentative de suicid pentru ca se credea fie nemuritor, fie deja mort.

In 1996 este descris un caz recent despre un pacient care, in urma unui accident de motocicleta, a suferit o leziune cerebrala ce i-a schimbat anumite perceptii legate de viata si moarte. Mama sa l-a dus in Africa de Sud, iar pacientul a capatat convingerea ca se afla in Iad (caldura), ca a murit de septicemie (care fusese un risc in recuperarea lui) sau de SIDA (citise in ziar despre un pacient cu SIDA ce a murit de septicemie). Iata deci inca o dovada ca boala debuteaza pe aspecte reale de viata. Fiind o boala rara, terapia curativa nu a fost descoperita, insa cea psihiatrica nu a dat rezultate, mici efecte pozitive obtinandu-se in urma aplicarii terapiei electroconvulsive.

3. Sindromul „Alice in Tara Minunilor”

Precum in Tara Minunilor ciupercile aveau dimensiuni impresionante, copacilor nu li se vedea varful, insectele erau imense, la fel se intampla uneori si in viata unor oameni, in viata lor… reala! Acest sindrom este o boala cu caracter temporar, apare in anumite situatii, in general debuteaza cu migrene puternice si este asociata cu consumul anumitor droguri (sunt si medicamente halucinogene, ca unele somnifere de exemplu). Cert este ca acesti pacienti, uneori, prezinta o perceptie distorsionata asupra lumii inconjuratoare, vazand lucrurile mai mari (macroscopie) sau mai mici (microscopie). Acest sindrom poate sa mai apara si in cazul unor traumatisme cerebrale sau in cadrul delerium tremens, caz in care pacientul are nevoie de ingrijire medicala imediata.

4. Sindromul pielii albastre

Acest sindrom pare a fi mai mult o mutatie genetica, pigmentarea pielii insa nu este complet elucidata. Ca si in boala albastra (de natura cardiaca) se poate considera ca ar fi o anumalie a circulatiei subcutanate, insa pacientii (daca ii putem numi astfel) nu prezinta vreo boala de fond, ei traind in medie 80 de ani. Boala a debutat in randul membrilor unei familii ce a trait a trăit în Troublesome Creek, Kentucky, pana in anii ‘60. Acestia au trait in medie 80 de ani fara a fi afectati de o boala serioasa, singura anomalie fiind culoarea albastra a pielii. Un alt fapt ce denota ca la baza acestui sindrom ar sta o mutati este faptul ca aceste caracteristici de culoare a pielii au fost transmise la urmasi, deci sindromul are caracter genetic. Acesti oameni au pielea albastra, indigo sau chiar mov.

5. Boala vampirilor

Numele bolii a fost asociat cu manifestarile vampirilor, insa nu va speriati, nu este vorba despre hrana acestora! Ci doar despre sensibilitatea lor la soare! Astfel pacientii care sufera de aceasta boala prezinta o sensibilitatea cutanata crescuta fata de lumina solara, pielea lor avand caracteristici aparte. Ei trebuie sa evite expunerea la soare pentru ca altfel pielea lor incepe sa se umfle si sa capete arsuri grave! Pentru ca simptomele amintesc de una din “calitatile” vampirilor boala a capatat acest nume.

Autor Iulia Dibu

Lasa un comentariu