5 regrete ale oamenilor inainte sa moara5 regrete ale oamenilor inainte sa moaraO sora medicala a inregistrat primele 5 regrete ale oamenilor aflati pe patul de moarte. Nimeni nu mentionase ca ar fi vrut mai mult sex sau sa faca de mai multe ori bungee jumping (sarituri cu coarda). Sora medicala a consiliat oamenii muribunzi in ultimele lor zile de viata si a revelat cele mai comune regrete pe care le avem la finalul vietii. Si printre primele, in special in cazul barbatilor, se afla „ Mi-as fi dorit sa nu fi lucrat atat de mult”.

Bronnie Ware este o sora medicala din Australia care si-a petrecut cativa ani din viata lucrand in ingrijirea paliativa – ingrijirea paliativa este o zona a sanatatii care se concetreaza pe usurarea si prevenirea suferintei pacientului –  ea avand grija de pacienti in ultimele 12 saptamani ale vietii lor.

Ware scrie despre claritatea fenomenala a viziunii de care dau dovada oamenii la finalul vietii lor, si cum am putea sa invatam din intelepciunea acestora. “Cand i-am intrebat despre regretele pe care le au sau daca ar dori sa schimbe ceva”, spune Ware, “subiecte comune au iesit iar si iar la suprafata”.

Iata cele 5 regrete de top ale oamenilor aflati pe patul de moarte, la care Ware a fost martora:

1. Mi-as fi dorit sa am curajul sa traiesc viata asa cum imi doream pentru mine si sa nu fi trait viata pe care o asteptau altii de la mine

“Acesta a fost regretul cel mai comun dintre toate. Atunci cand oamenii isi dau seama ca viata lor aproape s-a sfarsit si se uita inapoi, este usor de vazut cate vise nu au fost implinite. Cei mai multi oameni nu si-au onorat nici jumatate din vise si trebuie sa moara stiind ca asta s-a datorat alegerilor pe care le-au facut sau pe care nu le-au facut. Sanatatea aduce cu ea o libertate pe care putini o constientizeaza, pana cand nu o mai au”.

2. As fi vrut sa nu fi lucrat atat de mult.

“Acest regret vine din partea fiecarui barbat de care am avut grija. Au ratat copilaria odraslelor si compania partenerelor de viata. Si femeile vorbesc despre acest regret, dar cum majoritatea erau din generatii mai vechi, multi din pacientii de sex feminin nu isi intretineau familia, ci erau casnice. Toti barbatii de care am avut grija au regretat profund petrecerea atat de mult a timpului in rutina unei existente pline de munca”.

3. As fi vrut sa am curajul sa imi exprim sentimentele.

“Multi oameni si-au suprimat sentimentele ca sa mentina pacea cu ceilalti. Ca si consecinta, si-au stabilit o existenta mediocra si nu au reusit sa devina niciodata ceea ce ei erau cu adevarat capabili sa devina. Multi dintre ei s-au imbolnavit ca rezultat al amaraciunii si al resentimentelor pe care le-au tinut in interior”.

4. Mi-as fi dorit sa fi tinut legatura cu prietenii mei.

“Deseori oamenii nu isi dau seama cu adevarat de beneficiile pe care le aduc prietenii cei mai buni pana in momentul in care mai au cateva saptamani de trait si cand este imposibil sa-i mai gasesti. Multi oameni au fost prinsi atat de mult in propria lor viata incat au lasat prieteniile de valoare sa se disipe de-a lungul timpului. Au existat multe regrete profunde despre faptul ca nu au acordat prieteniei timpul si efortul pe care le merita. Tuturor le este dor de prietenii lor inainte sa moara”.

5. Mi-as fi dorit sa fi fost mai fericit

“In mod surprinzator, acesta este un regret des intalnit. Multi oameni nu inteleg ca fericirea este o alegere, decat la finalul vietii lor. Ei au ramas blocati in tipare si obisnuinte vechi. Asa numitul `confort` al familiaritatii le-a coplesit emotiile si viata. Frica de schimbare ii facea sa pretinda in fata celorlalti si fata de ei insisi ca erau multumiti, cand, adanc in interiorul lor, au tanjit dupa rasetele sincere si micile bucurii ale vietii.

Care este cel mai mai regret al tau si ce anume vei hotari sa faci ca sa schimbi ceva inainte de a muri?

 

Autor: Susie Steiner
Traducere si adaptare: Echipa Consultanta-Psihologica

Lasa un comentariu