2012 si sfarsitul lumiiPeste exact 15 zile, pe data de 21.12.2012 lumea noastra va lua sfarsit intr-un fel sau altul. Pamantul va intra in coliziune cu un meteorit, va fi invadat de catre extraterestri, va intra in centura fotonica, se vor inversa polii magnetici ceea ce ne va aduce cataclisme infioratoare sau pur si simplu schimbarea va fi una de natura spirituala?

Inainte de a raspunde la toate aceste intrebari,vocea ratiunii ce sta ascunsa intr-un colt al neocortexului intreaba sfios: “Dar…de unde stii ca toate astea sunt reale?” Cu toate ca partea noastra ce raspunde extrem de bine la stimuli negativi gen frica si dramatism fara suport real a preluat controlul asupra unei zecimi din populatia planetei (conform unui sondaj aproape 10% din populatia globului crede intr-o apocalipsa iminenta pe data de 21 a acestei luni), sa incercam totusi sa ramanem lucizi. Lumea nu se va sfarsi pe 21.12.2012. Pentru ca:

1. Centura fotonica este o inventie pura a unor oameni care habar nu au de fizica elementara. Fotonii sunt niste particule ce calatoresc cu viteza luminii (de fapt viteza fotonului este viteza luminii) si nu incetinesc niciodata atat de mult incat sa fie observati intr-o centura statica.

2. Polii planetei se inverseaza odata la 500.000 de ani. Dar schimbarea dureaza aproximativ 2000 de ani, nu are loc peste noapte! Efectele asupra climei sunt minime, tot ce ar trebui sa faca oamenii din viitor este schimbarea busolelor. 🙂

3. Planeta Nibiru nu exista, este doar o speculatie. Presupunand ca NASA ne-ar ascunde adevarul, se naste intrebarea logica: de unde stiu de existenta ei cei care lanseaza astfel de zvonuri? Exista zeci de mii de astronomi amatori care nu au observat nimic, sa nu mai vorbim de cele cateva zeci de agentii spatiale (da, mai exista si altele in afara de NASA).

4. Nici un meteorit nu va lovi planeta pe data de 21. Singura amenintare reala o constituie meteoritul Apophis care va trece foarte aproape de Pamant in anul 2029. Insa sansele de a lovi planeta sunt de 2%. Un pericol real, dar despre care probabil vom discuta atunci.

Totdeauna m-a fascinat isteria de masa. Ratiunea dispare brusc, iar instinctele primare care zac mai mult sau mai putin in fiecare dintre noi ies la suprafata. Omul se transforma in animal. La revolutie aveam 9 ani. Tata m-a luat cu el in piata la proteste. Cand a inceput sa se traga (tin minte si acum cat de aproape se auzeau focurile de arma automata) am fugit amandoi (asta e, am ratat comparatia cu Gavroche). In timp ce fugeam catre un loc mai ferit, ne-am intersectat cu o femeie cu fata desfigurata de emotie care ne-a strigat: “Unde fugiti? Haideti sa aparam televiziunea!”

Cu ochii de acum pot judeca foarte bine scena, insa intrebarile raman: ce anume a determinat-o pe acea femeie, o gospodina normala, sa isi puna viata in pericol in conditiile in care poate avea copii de crescut acasa? Nu ma refer la principiu ci la transfigurarea brusca la care fusesem martor.  Simtul pericolului, frica, isteria de masa pot anihila total si urma de logica pe care unii n-au avut-o niciodata, ramanand doar animalul care isi apara teritoriul si care este gata sa atace. Ce-l determina pe un linistit profesor de liceu sa devina un tortionar sinistru in vreme de razboi? (ma refer la cazul unui profesor german condamnat pentru crime de razboi in timpul regimului hitlerist). Toate astea ne arata ca omenirea mai are multe de invatat, iar dezvoltarea neocortexului este doar inceputul unei lungi calatorii care speram sa se incheie cu succes.

Pana atunci insa, se fac foarte multi bani din specularea emotiilor primare. S-au scris carti care au devenit bestseller, s-au facut filme, s-au vandut si se vand in continuare kituri pentru supravietuire.

Nu ma pot abtine sa nu repet un citat care imi place foarte mult: “Un om logic este un om iluminat”. Logica nu exclude sentimentele, ci le da sens. Logica exclude doar emotiile la care creierul nostru inca nu este gata sa renunte. Sfatul meu este, ca atunci cand sunteti pusi in situatia de a lua o decizie sau de a analiza o afirmatie, sa va intrebati: “De ce fac asta? Care sunt argumentele pro si care contra? Merita? Cum arata balanta?”

In timp ce foarte multi cetateni SUA cumpara kituri de supravietuire si construiesc buncare, noi ne vom vedea aici, pe data de 22. Gratis 🙂

Lasa un comentariu