20 de modalitati de a coopera cu persoanele dificile 

1. Indeparteaza factorul vinovat

De cele mai multe ori, limbajul indirect functioneaza deoarece se concentreaza asupra proiectului si nu a persoanei. Decat sa spui: “Trebuie sa mi-l dai”, poti spune “Raportul trebuie predat pana la ora..” sau “Statul de plata trebuie completat pana…”.
In acest fel, persoanele se vor simti mai putin acuzate sau hartuite.

2. Lasa-i pe oameni sa stie care sunt rezultatele actiunilor lor

Cand colegilor le scapa deadline-urile, fa-i sa inteleaga care a fost efectul: “Daca nu imi vei prezenta articolul pana maine, nu vom avea timp sa-l verificam si va fi publicat cu greseli” sau orice altceva. Asigura-te ca efectele ii vor afecta pe ei si nu pe tine.

3. Poarta discutiile fata in fata sau prin telefon

Este foarte usor sa gresesti tonul sau sa pari critic(a), dominator(oare) sau rastit(a) atunci cand scrii un mail, chiar daca nu asta a fost intentia ta. Foloseste telefonul sau deplaseaza-te pana la biroul la care lucreaza persoana respectiva atunci cand vrei sa-i adresezi anumite lucruri mai sensibile.

 4. Fii scurt(a)

Cand aveti de discutat unele probleme, pastreaza discutia scurta si directa.
Va minimaliza situatia stresanta pentru amandoi.

 5. Foloseste-ti tactul cu plangaciosii

Nu ai de gand sa vindeci un plangacios, dar va trebui sa-l faci sa nu ti se mai adreseze. Nu pune intrebari de genul: “Ce faci?”. Limiteaza-ti salutul la “Buna dimineata” si “Buna ziua”. Arata-te preocupat(a) tot timpul. Propozitia: “Imi pare rau, nu am prea mult timp de vorba acum” va fi prietena ta. Cunoaste-o, indrageste-o si foloseste-o.

 6. Fa-ti temele

Cand te duci la sef cu o intrebare sau o problema, fa o lista cu punctele principale pe care vrei sa le atingi in conversatie. Analizeaza-le si prezinta-ti activitatea cat mai bine. Cand totul este pregatit, programeaza o intalnire si ia-ti o tinuta corecta si profesionala.

 7. Nu te plange

Ai grija cum vorbesti fata de oricine din firma. Singura modalitate de a aduce in discutie partile negative este crearea unui plan de corectare a lor. Sa te plangi de dragul de a te plange ii poate enerva pe colegi si creeaza o atmosfera apasatoare. Este mai bine sa lasi plangerile pentru mesajele scrise.

8. Asteapta sa-ti treaca furia

Uneori este greu sa astepti sa-ti treaca sentimentele de furie sau de umilinta si sa renunti la reactiile pe care acestea ti le cer. Scrie pe o hartie ceea ce simti sau intr-un document propriu sau lasa-le pentru acasa. Nu-ti varsa nervii pe cine nu trebuie. Daca vei avea curiozitatea, poti citi aceste hartii peste cateva luni. Vei fi surprins(a) de cat de mult s-au schimbat aceste sentimente intre timp.

9. Nu lua totul personal

Recunoaste atunci cand o critica adusa muncii tale nu este si o critica la adresa ta si nu lasa ca acest lucru sa-ti distruga increderea in tine.

10. Direct la tinta

Indiferent de ceea ce vrei sa discuti cu un coleg dificil, scrie pe o hartie intre 3 si 5 puncte principale si urmareste-le. Chiar daca acesta va dori sa paraseasca subiectul spunand tot felul de lucruri obositoare, intoarce-te mereu la punctele tale principale. In acest fel, vei evita sa te impotmolesti prea mult intr-un argument.

11. Tine oamenii in sah

Nu revarsa toate surprizele in fata sefului sau colegilor – cum ar fi un nou deadline sau o noua problema in desfasurare. Oamenilor ne le plac astfel de lucruri si s-ar putea sa reactioneze in defensiva.

 12. Cum sa te intelegi cu un scandalagiu

Spune-i scandalagiului ca felul in care iti vorbeste te face sa-ti fie dificil sa intelegi ce vrea de la tine si cum ai putea sa rezolvi problema din punct de vedere profesional. Apoi ii poti spune: “Stiu ca amandoi vrem sa fim profesionisti tot timpul”.

13. Ai grija ce limbaj folosesti

Nu inrautati si mai tare o situatie exploziva descriindu-i cuiva comportamentul folosind cuvinte de genul: “nepoliticos”, “nepasator” sau “ticalos”. In locul acestora poti folosi descrieri neutre de genul “zgomotos” sau “aspru”. Ii poti spune ca pare putin nerabdator si grabit. Il poti atrage, spunandu-i: “Se vede ca ai multe ganduri”.

14. Propune teluri apropiate pentru angajatii dificili

Creeaza un set de asteptari de la comportamentul lor pe o perioada determinata. Aceste teluri trebuie sa fie cat mai apropiate ca termen de rezolvare si cat mai exacte. De exemplu, decat sa spui: “astept sa-ti imbunatatesti atitudinea”, spune-i “Nu va mai exista nici un fel de incident in care vei mai ridica vocea la un alt angajat”.

15. Opreste barfa

In general, cand auzi o barfa sau orice fel de discutie de genul acesta, raspunde cu: “intr- adevar?” si apoi schimba subiectul sau intoarce-te la lucru. Barfitorii abia asteapta sa faca necazuri si au nevoie de atentie si de combustibil pentru a continua discutia. Daca nu le vei da apa la moara, vor renunta.

16. Fii prietenos(oasa) fara sa te apropii prea mult

Nu trebuie sa fii cel(a) mai bun prieten(a) cu toti cei de la serviciu. Este important sa ai o relatie de prietenie cu colegii tai, dar cauta caldura afectiva in viata ta reala, departe de locul de munca.

17. Prefera discutiile scurte

Intreaba-i pe oameni despre preferintele lor – muzica, filme si distractii – pentru a-i dezarma, lasa-i sa vorbeasca si fa-i sa se simta confortabil alaturi de tine. Apoi poti aduce o taietura din ziar sau poti incepe o conversatie care sa imprime o stare buna: “Uite, am gasit un articol despre formatia care iti place!” sau “Am descoperit un restaurant grozav unde se prepara mancarea care iti place tie”.

18. Controleaza-ti temperamentul

Exista o mica smecherie – nu ridica vocea. Atunci cand te implici intr-o discutie fierbinte, incearca sa pastrezi un volum normal al vocii sau chiar mai jos decat de obicei. Asta nu inseamna ca trebuie sa scada si intensitatea interioara, cea care va forta interlocutorul sa te asculte.

19. Fa complimente

De cele mai multe ori, suntem atenti la greselile pe care le fac ceilalti. Incearca sa-i prinzi si cand fac ceva bine si comenteaza acest lucru. Ii va face pe oameni sa se simta mai putin atacati.

20. Pastreaza-ti mintea deschisa

Cand cineva te critica – incearca sa nu-ti pese de felul in care te-a facut sa te simti – gaseste ocazia de a reactiona si de a analiza cum ai putea sa-ti imbunatatesti activitatea. Ai posibilitatea sa te perfectionezi!

Lasa un comentariu