11 “reguli” despre iubireIn relatiile de iubire este necesara dragostea, respectul si empatia, increderea si dorinta de a-i fi alaturi celui de langa tine, dar nu intotdeauna acestea sunt suficiente. Prezentam 11 reguli ale  autorilor C. Cowan si M. Kinder (1989) care sa-ti ofere reperele ce te pot ajuta sa-ti pastrezi armonia in cuplu.

 • Suntem creatorii relatiilor dintre noi

Intr-o relatie este nevoie de depunerea unui efort constient pentru a exista o armonie si o buna desfasurare a ei. Oamenii au adesea impresia ca totul se intampla de la sine in urma unei alchimii amoroase, dar in realiate, este necesar sa-l cunosti pe celalalt si de a te cunoaste pe tine. Implicarea activa determina o buna relationare. Noi alegem ceea ce va deveni sau ceea ce este relatia. „Cursul unei relatii de dragoste nu este niciodata determinat de sansa sau de destin, ci rezulta din decizia constienta si responsabila a fiecarui partener.” (Mitrofan, I.)

 • Dragostea se poate atenua, dar niciodata nu moare

Cei doi autori sustin ca dragostea nu dispare niciodata si ca, desi atunci cand un cuplu divorteaza fac totul ca sa dispara si ultima picatura de afectiune. De fapt acesta este un mecanism care ii ajuta pe cei doi sa incheie relatia, dar nu este o realitate.

Dragostea se poate doar atenua. Aceasta este o speranta pentru orice cuplu aflat in dificultate pentru ca ofera perspectiva refacerii legaturii pana la punctul la care cei doi sunt cu adevarat fericiti. Indiferent de problemele care au aparut, partenerii pot depune un efort sa ajunga la starea initiala a iubirii.

 • Partenerul nu este o …solutie

Partenerul nu este solutia la problemele din relatie sau din afara ei, mai ales nu este o solutie pentru problemele nerezolvate din trecut. Partenerii se pot ajuta reciproc prin a se sustine emotional si faptic in rezolvarea problemelor, dar nu pot rezolva unul in locul celuilalt problema in sine.

„ Singurii responsabili de propria vindecare suntem noi insine, pentru ca un partener poate aduce sustinere si implinire unei inimi solitare, dar el nu poate sterge experientele trecute care au generat sentimente de indoiala si de incapacitate de a trai.”

 • Dragostea inseamna acceptarea, nu schimbarea personalitatii celuilalt

Multi oameni  doresc sa-i schimbe pe cel de langa ei astfel incat sa fie conform imaginii lor ideale. „ Gandim ca e drept si pozitiv sa corijam cu tot dinadinsul ceea ce noi consideram drept defecte ale celuilalt, chiar daca astfel riscam sa-i reducem si calitatile pentru care il iubim.” Cand un om se simte acceptat si sustinut, are mai multe sanse sa evolueze in bine pentru ca simte increderea acordata si se simte liber.

 • Cei care se iubesc nu isi citesc gandurile

Nu este un indicator al iubirii modul in care partenerii pot sa isi anticipeze sau sa intuiasca trebuintele. Este necesara  comunicarea si impartasirea pentru ca cei doi sa se cunoasca bine si sa se descopere unul pe celalalt. „Una dintre fantasmele iubirii este credinta noastra ca partenerul ne cunoaste asa cum nimeni nu a facut-o vreodata, ca el ne simte gandurile si dorintele cele mai intime. Nevoia de a fi cunoscuti profund, alimenteaza cautarile noastre si speranta ca iubirea o va satisface. De aceea resimtim simultan nu numai nevoia de a fi iubiti, ci si pe aceea de a nu fi singuri, de a fi recunoscuti si transparenti unul pentru celalalt.”

Este cu adevarat important modul in care raspunde partenerul in momentul in care a existat o discutie in care i s-a imaprtasit ceva important. „Atunci cand te confesezi partenerului ceea ce doresti si el raspunde cererii tale, este un indiciu real ca te iubeste.

 • Nu esti ceea ce spui, ci ceea ce faci

O relatie de iubire ramane vie daca cei doi isi demonstreaza faptic ca se iubesc. Mai mult decat a-si declara ca se iubesc, este important sa isi arate acest lucru prin gesturi si sprijin reciproc. Cuvintele pot fi incarcate cu bune intentii, dar ceea ce faci va conta in final. Relatia de iubire se evalueaza in functie de comportamentul ambilor si nu luati fiecare separat.

 • Relatiile stabile se modifica mereu

La inceputul relatiei, de multe ori oamenii au impresia ca nimic nu se va schimba. De fapt, schimbarea este naturala, iar cuplurile in care exista iubire si determinare, vor face fata schimbarilor cu multa usurinta si vor evolua repede si frumos.

Exista doua tipuri de schimbari: ale noastre si ale partenerului. Este important sa le vedem cu o nota pozitiva si sa le acceptam ca parte integranta a vietii. Este nevoie de libertate si de incredere in sine si in cel de langa noi pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Uneori, din cauza schimbarii unuia dintre parteneri, cuplurile trec printr-o criza. „ Criza relatiei nu semnifica neaparat, un „rau” serios perturbator. Ea poate fi doar un indicator al unei schimbari la care cuplul va trebui sa se adapteze cu beneficiul unei reinvigorari a iubirii.”

 • Infidelitatea otraveste intotdeauna iubirea

Chiar daca infidelitatea nu mai conduce atat des ca in trecut la divort, ea afecteaza totusi relatia. Cand unul dintre parteneri este infidel,  inseamna ca in acel cuplu exista o problema si ca ea trebuie rezolvata. De cele mai multe ori ambii parteneri gresesc undeva si nu stiu cum sa isi rezolve problemele. Exista chiar situatia in care conflictul nu este afisat, el sta undeva ascuns si cei doi par a fi fericiti impreuna.

Infidelitatea este de cele mai multe ori un simptom al lucrurilor ascunse dintr-o casnicie. Cuplul poate alege sa impartaseasca si sa discute problemele si astfel sa ajunga la o casnicie frumoasa in care exista armonie.

 • A face reprosuri inseamna a nu fi responsabil

In cuplu, partenerii nu isi asuma vina pentru ceea ce se intampla negativ. Desi acest lucru nu se intampla in toate cazurile, este un fenomen des intalnit. Astfel ca partenerul devine des tapul ispasitor.  Este mai usor sa reprosezi ceva celuilalt decat sa iti faci o autoevaluare corecta. „A lansa o acuzatie simpla e mai simplu decat sa incerci sa descoperi cu adevarat cauza pedepsirii tale in propriul comportament.”

Reprosul aduce cu sine starea de a fi victima celuilalt. Ascunde de fapt o teama de schimbare si aduce cu sine resentimente. Astfel ca solutia ar fi acceptarea responsabilitatilor si asumarea lor constienta.

 • Daruirea este contagioasa

In dragoste exista tendinta de a-i darui celuilalt si asta ofera implinire celui care daruieste. E foarte frumos sa il bucuri pe cel de langa tine, iar a da implica din partea celui care primeste, o tendinta la a face acelasi lucru. Exista nevoia de reciprocitate. Nici a da fara a cere nu este un lucru pozitiv. Trebuie sa existe un echilibru in toate, deci si aici: a da, a cere, a refuza si a primi. (Nota Echipei: sa daruiesti fara sa ai tendinta de a cere ceva in schimb, presupune un nivel ridicat de noblete sufleteasca)

 • Dragostea nu pedepseste, ea iarta

Orice om greseste in relatia de iubire, ajunge sa il jigneasca sau sa faca ceva care sa il faca sa sufere pe cel de langa el. De aceea este important sa invatam sa iertam si sa ne iertam.

A ierta cu adevarat nu inseamna numai a gasi niste justificari si a trece cu vederea intamplarea care a cauzat probleme in casnicie, ci a reusi sa dispara cu adevarat toate sentimentele negative asociate cu acea intamplare.

„ A ierta nu inseamna a uita, a scuza sau a rationaliza pentru a te debarasa de sentimente dureroase, ci pur si simplu a te purifica de toate acestea, revenind la punctul din care, dominand si indepartandu-te de suferinta, sa poti opta definitiv si constant pentru sentimente pozitive. Numai astfel iubirea poate continua, iar armonia din noi insine ii poate genera lumina.”

Lasa un comentariu