10 situatii in care lauda nu stimuleaza la locul de munca10 situatii in care lauda nu stimuleaza la locul de muncaExista anumite conjuncturi si momente in activitatea profesionala in care angajatorii nu-si exprima aprecierea fata de angajati, desi ar fi trebuit sa o faca. Dar, exista si alte situatii in care exprimarea unei laude la locul de munca devine superflua.

 

1. Persoana laudata nu respecta pe cel care formuleaza aprecierile.

2. Persoana care primeste laudele nu are incredere in cel care le formuleaza.

Daca cel care isi exprima aprecierea este o persoana inchisa si rezervata in privinta performantelor obtinute, persoana care va fi elogiata de catre el, va avea suspiciuni in privinta motivelor care stau la baza acestor remarce.

3. „Atunci cand a face un lucru bine nu este important nici pentru cel care primeste laudele, nici pentru cel care le exprima”.

4. In situatia in care exista o mare discrepanta intre aprecieri si rezultatele la care se refera.

Laudele exagerate isi vor pierde intotdeauna efectul, avand in vedere faptul ca si omul vizat isi va da seama in mare masura de realitatea contextuala.

5. Atunci cand lauda este exprimata deseori.

Ca orice lucru utilizat in exces, daca lauzi pe toata lumea, deseori, acestea isi pierd din semnificatie.

6. In situatia in care interlocutorul sesizeaza ca lauda este exprimata fara o prea mare convingere.

Limbajul nonverbal adaugat la comunicarea verbala vor releva o fraza care va determina interlocutorul s-o considere neadevarata.

7. In momentul in care lauda este anulata in aceeasi propozitie.

„Bine ar fi sa poti lucra asa in toate ocaziile”. Lauda initiala a fost anulata. Persoana careia i-a fost adresata fraza, va ramane cu o impresie negativa asupra muncii sale.

8. Aprecierea este facuta intr-un context nepotrivit.

Nu toata lumea agreeaza sa fie laudata in public. Unii prefera acest gen de manifestare intre patru ochi. Altii se bucura doar cand acestea au loc de fata cu colegii. Alte persoane se simt frustrate atunci cand colegii lor sunt laudati si ei nu. Este important sa stiti anticipat felul in care va reactiona persoana fata de care doriti sa va exprimati aprecierea.

9. Cand sunt laudate rezultatele insignifiante.

In unele cazuri, in prima faza, lauda asupra rezultatelor marunte, pot incuraja angajatii. Insa, daca subordonatii considera acele rezultate ca fiind banale, nu le laudati. Nu vor mai avea incredere in aprecierea corecta a dumneavoastra a rezultatelor ulterioare.

10. Persoanele laudate sunt nemultumite de modul in care se desfasoara activitatea

„Lauda poate sa nu fie apreciata de angajatii care se simt tratati incorect, exploatati sau platiti sub nivelul muncii prestate. Lauda are impactul optim intr-un climat organizatoric echilibrat. Ea nu poate fi un substitut pentru un salariu corespunzator sau pentru un tratament corect.

 

 

Adaptare dupa Secretul oricarui succes – Sam Deep, Lyle Sussman
Editura Polimark

Lasa un comentariu