10 lucruri stupide pe care le fac barbatii10 lucruri stupide pe care le fac barbatiiScopul acestei carti este de a atinge toate cele 3 categorii de barbati: prima va invata citind, a doua din incercarile si durerea celorlalti barbati care au vorbit si au scris despre problemele lor, iar a treia va invata din greselile personale.

Dar aceasta carte este si pentru femei. Asa cum Mark, unul dintre apelantii mei, s-a plans intr-un mod atat de rezonabil: “se pare ca barbatii sunt acuzati incontinuu ca nu inteleg cum sa faca o femeie sa rezoneze si probabil asta este adesea adevarat. Ca rezultat, se asteapta de la noi sa devenim experti in psihicul feminin sau in caz contrar suntem etichetati ca imbecili insensibili. De ce oare femeile nu simt nevoia sa inteleaga ce ne face pe noi sa rezonam? Este asta mai putin important in schema grandioasa a lucrurilor?

In general femeile sunt interesate numai de acele sentimente ale barbatilor care le implica pe ele. Le iubesc barbatii? Le iubesc trupurile? Se gandesc la ele tot timpul? Se gandesc la alte femei? Cred ca alte femei sunt sexy? Se gandesc la relatie? Etc. Orice incercare de a intelege si de a respecta punctul de vedere al sentimentelor unui barbat este adesea privita cu ostilitate de anumite femei.

Cand am scris “10 lucruri stupide pe care femeile le fac pentru a-si complica vietile”, m-am ciocnit de ideea preconceputa ca barbatii sunt responsabili pentru problemele, rateurile, nefericirea si frustrarile femeilor. In sute de exemple, femeile, cu propriile cuvinte, clarifica modul in care propriile lor slabiciuni, temeri, comportamente impulsive, dorinte nepotrivite si lipsa unui sistem de valori le-a facut sa se victimizeze. Au fost barbatii din vietile lor fara greseala si nevinovati? Uneori. Si alte dati barbatii alesi de femei au reprezentat o pereche nesanatoasa perfecta: o pereche facuta in purgatoriu.

In plus, cand am fost intervievata despre acea carte, intervievatorii aproape intotdeauna revin in pozitia „corecta politic”, ca tot ceea ce au facut femeile a fost din neajutorare, din cauza naturii lor oprimate, victimizate nu numai de barbatii rai, dar si de spalarea creierului facuta de societatea care antreneaza femeile sa se comporte… stupid (?).

Ocazional, din cand in cand am fost chestionata (chiar si de o functionara tanara care ma ajuta cu semnarea uneia dintre cartile mele) in privinta acestui cuvant, “stupid”.”Nu puteai folosi un alt termen?” intreaba ele vizibil deranjate. “De ce?” raspund eu. “Ce este in neregula cu acest cuvant, “stupid”? Defineste comportamentul, nu persoana”. “Ei bine”, vine raspunsul tipic, “Avand in vedere toate problemele pe care le au femeile, a le numi comportamentul stupid adauga un stres inutil.” Oh, nu se poate. Inca o portie delicata de rutina feminina. Este fascinant faptul ca aceste femei nu realizeaza ca hiper sensibilitatea lor este cea care insulta si depreciaza femeia, nu felul in care eu spun lucrurilor pe nume.

Intr-adevar, pana in anul 1995, nu am intentionat sa scriu aceasta carte. In primul rand, nu am vrut sa “fac compromisuri” asupra titlului atragator al unei carti deja de succes; mi-am facut griji ca as putea fi perceputa ca o oportunista. In al doilea rand, mi s-a spus iar si iar ca “barbatii nu citesc acest gen de lucruri pentru fete (stiti voi, sentimente si relatii…ugh!); da-le sport si politica si sunt fericiti”.

[…]

Asadar, am stabilit faptul ca barbatii chiar vor sa vorbeasca despre “chestii personale”. Totusi, abordarea si interesele lor sunt semnificativ diferite de ale femeilor. De fapt, sunt convinsa ca daca ai deghiza vocile, tot as putea spune care este diferenta dintre femeile si barbatii apelanti. Pe scurt, femeile sunt persistent introspective, aceasta insemnand ca am putea sa ne reluam sentimentele despre o anumita problema de nenumarate ori si tot am fi in stare sa le reiteram cu un entuziasm proaspat. Barbatii sunt mai extrovertiti, ceea ce inseamna ca de obicei nu se uita la probleme dintr-un punct de vedere atat de personal, ci ca la niste sarcini ce trebuie indeplinite. Cu alte cuvinte, nu este vorba de faptul ca barbatii nu au sentimente, ci despre faptul ca ei nu conduc cu ajutorul sentimentelor lor – asa cum ei nu conduc cu barbiile lor sau, asa cum a spus pus problema un apelant barbat, “In cazul barbatilor, sentimentele sunt ceva peste care poti sa treci. In cazul femeilor, sentimentele sunt ceva ce mesteci pentru totdeauna.

Mike, un ascultator, mi-a trimis prin fax o scrisoare ce continea acest paragraf: “Barbatii au fost de mult timp acuzati de catre femei ca nu-si arata deschis sentimentele, dar cred ca este o afirmatie eronata si suprageneralizata. Tindem sa ne impartasim succesele si bucuriile mai degraba decat sa ne balacim in namolul si murdaria emotiilor negative (asa cum fac femeile in mod tipic).”

Este adevarat, dar doar pana acolo pana unde poate merge. Cu aceasta carte voi merge mult mai departe. De exemplu, femeile ar putea “vorbi” in loc sa “actioneze”, dar barbatii vor “actiona” in loc sa “vorbeasca”. In vreme ce cuvintele rostite pot face mult rau sau pot impiedica desfasurarea actiunilor necesare, comportamentele necorespunzatoare care se desfasoara in locul discutiilor importante si curajoase, pot complica multe vieti. Aceasta carte va concentra discutia asupra celor mai importante 10 lucruri pe care barbatii le fac pentru <<a-si complica vietile>>”.

 

In viziunea autoarei Laura Schlessinger, cele zece lucruri stupide pe care le fac barbatii si le dau viata peste cap sunt:

1. Cavalerismul stupid

Incurcandu-te cu femeia nepotrivita (bolnavicioasa, bizara, suferinda, neajutorata, disperata, stupida, care nu este de incredere, imatura etc.) Crezi ca iubirea ta o va salva/transforma.

2. Independenta stupida

Nu doresti sa-ti recunosti “nevoile” de apropiere si intimidate. Te ascunzi in munca in exces, jocuri, bautura, droguri, pornografie si sex fara insemnatate.

3. Ambitia stupida

Nu esti capabil sa-ti accepti cu mandrie si naturalete importanta in societate si in familie ca sot si tata, te inchini idolilor precum banii,jucariile, puterea sau statutul.

4. Puterea stupida

Iti este inconfortabil sa te simti slab, vulnerabil, inutil, fara putere sau respins si folosesti intimidarea, forta sau esti pasiv-agresiv pentru a recapata controlul.

5. Sexul stupid

Interpretand atractia, oportunitatea sau erectia ca “indicatori”, iti masori masculinitatea si puterea prin cuceririle sexuale, infidelitati si orgasme.

6. Casatoria stupida

Lipsindu-ti simtul matur al scopului, insemnatatii sau valorii mariajului, realizezi prea tarziu ca ai mers la altar cu femeia nepotrivita, pentru motive nepotrivite si te simti prea neajutorat ca sa “indrepti lucrurile”.

7. Actiunile stupide ale sotului

Crezand ca mariajul este urmarea onorabila a unei relatii iubitoare de curtenie, continui sa traiesti ca si cum ai fi singur si “sotia ta – mama” va avea grija de toate celelalte lucruri.

8. Cresterea stupida a copiilor

Crezand ca numai femeile/mamele se ocupa cu educatia copiilor, te retragi din cresterea activa a copiilor pentru a-ti asigura importanta masculina si ratezi adevarata hrana sufleteasca reprezentata de imbratisarea unui copil.

9. Comportamentul copilaresc stupid

Pentru ca nu ai ajuns la o intelegere emotionala si sociala cu mama ta, te implici in relatii cu femei care se concentreaza sa razbune, sa rezolve si sa te protejeze de legaturile tale cu mamica.

10. Masculinitate stupida

Intelegand diferenta adevarata si plina de sens dintre a fi un mascul si a fi un barbat, poti deveni barbat.

 

 

Fragmente traduse din prefata cartii 10 Stupid Things Men Do To Mess Up Their Lives – Dr. Laura Schlessinger

Lasa un comentariu